Marysiu! Gosiu! Coś dla Waszych mężów;). Nie wymaga dużo pracy a pachnie jak prawdziwa (nie jem słodyczy więc nie wiem czy smakuje tak samo, mąż twierdzi, że tak, dzieci nigdy nie jadły prawdziwej więc nie mają porównania, ale bardzo się zachwycały;)). Najważniejsze, że nie ma oleju palmowego i innych składników (już nie pamiętam jakich;))

Przepis:

1 szklanka orzechów laskowych

1/2 szklanki mleka kokosowego

1-2 łyżki miodu (można dodać więcej, jeśli musisz;))

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 szklanki kakao w proszku

1 łyżka wanilii w proszku

Sposób wykonania:

Praż orzechy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Otrzyj z nich skórki (nie musi być dokładnie). Zmiksuj orzechy blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe produkty i miksuj do momentu połączenia wszystkich składników. Jeśli nutella będzie za gęsta, dodaj odrobinę mleka kokosowego. Przechowuj w lodówce.

Jeśli nie wiesz, gdzie kupić wanilię w proszku, możesz sprawdzić tu.

SMACZNEGO 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *