Czy Wam też piątek kojarzy się z zapachem ryby na klatce schodowej? Ja miałam już dość smażonej czy pieczonej ryby i wpadłam na pomysł nowego piątkowego obiadu. Jak zwykle z nudy powstało kolejne pyszne, sycące i szybkie danie:

Ziemniaki z tuńczykiem!

To jest to. Mąż zakochał się w piątkowej odsłonie tego dania. Nie przesadzę pisząc, że przygotowanie wszystkiego zajmuje nie więcej niż 15 minut (plus 45 min pieczenia). A zjedzenie (niestety) nie więcej niż 5 😉

Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej już umytych, bo nie trzeba ich obierać ze skórki)

1 puszka tuńczyka

1 cebula

kilka łyżek twarożku lub serka kanapkowego

olej lub oliwa do skropienia ziemniaków

sól, pieprz

przyprawa do pieczonych ziemniaków lub mielona papryka

 sos:

kubeczek jogurtu naturalnego

łyżka majonezu lub śmietany

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

świeże zioła

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na blasze, posyp przyprawami i skrop oliwą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 (220) stopni.

Gdy ziemniaki będą się piekły, masz czas aby przygotować pastę. Do miski wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, twarożek i wymieszaj z tuńczykiem. Dopraw do smaku.

Składniki do sosu wymieszaj w drugiej miseczce.

Po pół godziny wyjmij ziemniaki, nałóż na nie pastę tuńczykową i włóż jeszcze na 15 minut do piekarnika.

W tym czasie możesz nakryć do stołu lub przygotować sałatkę 😉

Szybka sałatka:

Wymieszaj kilka garści mixu sałat (np. z rukolą), dodaj garść świeżego szpinaku baby. Polej oliwą, posól. Możesz też posypać orzechami, ulubionymi nasionami lub pestkami.

Wyjmij ziemniaki, przełóż na duży talerzy lub półmisek. Polej sosem i posyp świeżymi ziołami.

I gotowe!!! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *