Czasami, kiedy nie mam pomysłu na sycący obiad lub mamy dosyć mięsa, przygotowuję pożywną zupę oraz, jak to nazywa mój mąż, deser w postaci klusek leniwych, naleśników na słodko czy placków.

Większość dzieci lubi zupę pomidorową. Mnie jednak przeszkadza fakt, że Krysia zjada „pomidorową wodę” z makaronem, a warzyw nie chce. Wpadłam więc na pomysł, by połączyć smak pomidorówki z wartościowym, sycącym „wkładem”.

Dziś dzielę się przepisem na zupę pomidorową z warzywami i soczewicą.

Składniki:

3 marchewki

3 ziemniaki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

1/3 szklanki czerwonej soczewicy

kawałek mięsa lub 2 łyżki oleju

3 ziarenka ziela angielskiego

3 listki laurowe

słoik/puszka/kartonik pomidorów

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2-3 ząbki czosnku

sól pieprz

ulubione przyprawy (ja daję lubczyk i kocankę curry )

śmietana i szczypiorek (do dodania już na talerzu)

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzuć umyte mięso, seler oraz pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dodaj zielę i listki laurowe, wszystko gotuj przez ok.40 min. Po tym czasie dodaj pomidory, czosnek i przepłukaną soczewicę. Dopraw przyprawami. Gotuj jeszcze 10 minut.

Możesz podawać z kleksem śmietany i szczypiorkiem.

Prawda, że proste?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *