Oto propozycja dla łasuchów, które lubią smak kokosa i migdałów. Krem jest na pewno dużo zdrowszy niż smarowidła ze sklepowej półki. Robi się go szybko i jest bardzo łatwy w wykonaniu. Ja, niestety, kompletując składniki nie zwróciłam uwagi, że kupuję mleko zagęszczone słodzone. Lepiej kupić nie słodkie i dodać brązowy cukier lub miód.

 

Składniki:

100 ml mleczka kokosowego

50 mleka skondensowanego

100g wiórków kokosowych

60g migdałów

5 łyżek brązowego cukru/miodu

2 łyżki przegotowanej wody

odrobina wanilii prosto z laski

Przygotowanie:

Migdały upraż przez chwilę na patelni. Następnie zmiel je w młynku do kawy. Wrzuć wszystkie składniki do miski i blenduj przez ok. 1 minutę. Później miksuj jeszcze kilka minut na wysokich obrotach mikserem z łopatkami. Krem będzie gęsty (jeszcze bardziej zgęstnieje w lodówce) o niejednolitej strukturze. Wiórki i drobinki migdałów będą nadal dobrze wyczuwalne.

Opierałam się na przepisie Ani Starmach.

Smacznego!

Marysia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *