Ile razy zdarzyło ci się podjadać ciasteczka z szafek, podczas gdy dzieci zajęte są zabawą? Zjadamy je szybko, żeby dzieci nie widziały bo jak tylko nas zobaczą powiedzą: Ja też chcę!!!!!!!!! Ja też podjadam w kuchni różne smakołyki. Czasem dzielę się nimi z dziećmi;) – ale tylko wtedy, gdy są wystarczająco zdrowe. Dzisiaj przekąska, która podbiła moje serce. Zielone jabłko z masłem orzechowym. Spełnia moje kryteria – jest bez cukru:). Można ją także zaliczyć do zdrowych przekąsek (jeśli znajdziemy dobrej jakości masło orzechowe, czyli bez oleju palmowego, dodatku soli, cukru i innych ulepszaczy). Oczywiście należy mieć na uwadze fakt, że masło orzechowe zawiera bardzo dużo tłuszczu a orzeszki ziemne to potencjalne alergeny. Dlatego bez przesady! Plasterek jabłka z masłem dziennie wystarczy:).

Można uznać to za dużo zdrowszą alternatywę dla kanapki z masłem orzechowym. U nas stosowane jako przekąska lub deser.

Składniki:

Zielone jabłko

masło orzechowe

granola (lub płatki crunchy) – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kroimy jabłko w poprzek w okrągłe plasterki (tak, żeby gniazda nasienne znalazły się w środku krążka), wykrawamy gniazdo nasienne, smarujemy masłem orzechowym (grubość warstwy wedle upodobań). Przekąska jest już gotowa. Jeśli chcemy słodką i chrupiącą wersję, możemy posypać płatkami crunchy lub granolą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *