Przygotowanie domowego mleka kokosowego jest banalnie proste. Nie wychodzi ono aż tak tłuste jak to z puszki, ale w lodówce także i na nim zbiera się warstwa tłustej śmietany, którą można wykorzystać do różnych przepisów. Dzisiaj zaprezentuję przygotowanie mleka oraz bardzo łatwe i smaczne jego wykorzystanie.

Mleko kokosowe:

Składniki:

1 szklanka wiórków kokosowych

3 szklanki wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe zalać w słoiku 2 szklankami wody i wymieszać. Odstawić na blacie na minimum 1 godzinę lub na całą noc (jeśli woda jest ciepła można blendować od razu). Zblendować blenderem ręcznym lub wrzucić do blendera kielichowego. Blendować przez około minutę (w zależności od tego, jaką moc ma nasz blender). Całość przełożyć na bawełnianą ściereczkę (np. pieluchę tetrową) umieszczoną na sitku nad naczyniem. Wycisnąć ile się da. Odsączone wiórki wrzucić z powrotem do słoika, zalać jeszcze jedną szklanką wody, ponownie zblendować i przecisnąć. I mleko gotowe!

Deser Chia z borówkami lub malinami

Składniki:

250 ml mleka kokosowego (około 1 szklanka)

2 łyżki stołowe nasion chia

2 łyżki stołowe mrożonych borówek lub malin (lub innych małych owoców) plus dodatkowo kilka owoców świeżych do położenia na wierzch

1 łyżeczka pudru waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)

Sposób przygotowania:

Wymieszać mleko, nasionka chia i borówki w słoiku, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. I gotowe!

Kawa z mlekiem kokosowym

Składniki:

filliżanka kawy

szklanka mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Wlej mleko kokosowe do słoika i ubij z niego pianę za pomocą blendera z nakładką do ubijania jajek. Wlej do ciepłej (ale nie gorącej kawy) tyle mleka, na ile masz ochotę.

Kawa z mlekiem kokosowym smakuje oczywiście inaczej niż z krowim, ale ma swój oryginalny smak, który można polubić

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *