Uwielbiam ciasto marchewkowe. Jest aromatyczne, puszyste i wilgotne. Nie mogę stwierdzić w jakim tempie wysycha, ponieważ znika z blachy w zastraszającym tempie. Co może być jego wielką zaletą lub równie wielką wadą 😉 Przypuszczam jednak, że tak jak wszystkie ciasta z dodatkiem oleju, zachowuje ono swoją wilgotność przez dłuższy czas.

Ciacho możesz podawać posypane cukrem pudrem, polane domową polewą czekoladową (masło, kakao, cukier trzcinowy i odrobina wody), posmarowane domową nutellą (przepis znajdziesz tu) lub polewą z serka śniadaniowego (uwielbiam!!).

Przepis, na bazie którego powstał mój, zaczerpnęłam z blogu kulinarnego „Poezja smaku”.

 

Składniki:

2-2,5 szklanki startej marchewki

1,5 szklanki mąki (możesz poeksperymentować z rodzajami)

4 jajka

1 szklanka oleju (ja daję rzepakowy choć z kokosowym pewnie byłoby jeszcze smaczniej)

0,5 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki prawdziwej wanilii (np. wyskrobanej z laski wanilii)

0,5 łyżeczki soli

100g orzechów (włoskich, nerkowca, pekan lub innych)

 

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Zetrzyj marchewkę na dowolnej grubości oczkach. Jajka ze szczyptą soli i cukrem miksuj aż cała masa zrobi się puszysta i nabierze powietrza. Ciągle miksując stopniowo dolewaj olej. Następnie dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z wszystkimi suchymi, sypkimi składnikami. Dodaj marchewkę i posiekane orzechy (możesz zostawić kilka do dekoracji). Sprawdź czy masa jest dla Ciebie wystarczająco słodka. Jeśli nie, dosyp jeszcze trochę cukru. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż masę, wyliż garnek lub pozwól to zrobić dzieciom 😉 Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 45min – 1 h.

 

Polewa z serka:

1 opakowanie serka śniadaniowego (np.”Łaciaty” w owalnym opakowaniu)

2 łyżki masła lub kilka łyżek serka mascarpone

kilka łyżeczek cukru pudru lub miodu

 

Składniki miksuj aż polewa będzie gładka i jednolita. Ja najbardziej lubię gdy słony smak jest mocniej wyczuwalny niż słodki. Ciasto smaruj polewą dopiero kiedy będzie zupełnie zimne. W przeciwnym razie, wszystko się roztopi i wsiąknie w ciasto.

 

Smacznego!

Marysia




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *