W domu staramy się ograniczać spożycie mięsa, jednak boczek, mimo że tłusty i niezdrowy, uwielbia cała nasza rodzina. Kiedy kroję boczek w kostkę jakimś dziwnym trafem Krysia natychmiast znajduje się obok mnie i wyciąga rączkę po coraz to nowe kawałki.

Tak było i tym razem, gdy postanowiłam zrobić naszą ulubioną carbonarę, czyli po prostu makaron z boczkiem i śmietaną. Ta wersja jest wzbogacona o warzywa, żeby stłumić poczucie winy z powodu spożywania białego makaronu, tłuszczu i tłustego boczku 😉 Tak więc znalazło się miejsce dla cukinii i cebuli. Można też, już po wyłożeniu na talerz dodać pomidorki koktajlowe (inne o tej porze roku są dla nas niezjadliwe).

Składniki (dla dwóch osób):

300 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego

1 cukinia

1 cebula

garść pokrojonego w kostkę boczku

5 łyżek śmietanki kremówki

garść żółtego sera wyrazistego w smaku

2 jajka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

świeże zioła (może być bazylia, kolendra, koperek, natka pietruszki)

Przygotowanie:

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pokrojony w kostkę boczek smaż kilka minut na patelni. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dosyć drobno pokrojoną cukinię (ja najpierw kroję w plasterki, a potem plasterki w paseczki) i ząbek czosnku. Smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj śmietankę z jajkami i żółtym serem. Gdy odcedzisz makaron (nie przelewaj go zimną wodą), od razu wymieszaj go ze składnikami z patelni, a następnie połącz z masą jajeczną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

Smacznego!

Marysia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *