Warto dodawać warzywa do domowych wypieków czy naleśników. Zawsze to trochę więcej błonnika i wartości odżywczych w diecie naszej i naszych dzieci. W tej kwestii niezastąpiona jest dynia. Można ją dodawać do placków na ostro i słodko. Dzisiaj bezglutenowe placki z dynią i maślanką

Składniki:

3/4 szklanki maślanki

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki gryczanej

2 jajka

1 szklanka dyni startej na tarce o drobnych oczkach

1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

kilka łyżeczek oleju kokosowego do smażenia

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać widelcem. Nakładać jedną pełną łyżkę stołową na rozgrzaną patelnię. Smażyć po obu stronach. podawać z dżemem, domową nutellą, lub innym smarowidłem.

Placki szybko się ścinają i nie przywierają do patelni:).

Dzieciom smakowały:)

Ewa




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *